Nieuwe portals voor tophonkbal en topsoftbal

Na lang en hard werken, was het dinsdag 12 juli 2016 zo ver. Een nieuwe persoonlijke mijlpaal. Na al jarenlang het tophonkbal succesvol online aan te hebben geboden, heb ik de kans gekregen om nu ook een digitaal platform te lanceren voor het topsoftbal in Nederland. De nieuwe stap kwam voort uit een nog intensievere samenwerking met de Koninlijke Baseball & Softball Bond (KNBSB).

De eerste oriënterende gesprekken met de KNBSB werden hierover al in januari van dit jaar gevoerd. De kick-off voor de bouw volgde in april. De lancering van het zusje van Honkbalsite.com ging gepaard met een volledige make-over van de Nederlandse honkbalsite, een iets gewijzigde naam en een nieuwe look & feel. Dinsdag 12 juli gingen Honkbalsite.com en Softbalsite.com gelijktijdig online.

Aan de twee portals gingen drie maanden voorbereiding vooraf. De twee websites zijn vanuit hetzelfde systeem beschikbaar en maken gebruik van dezelfde functionaliteiten en stijlelementen. Toch hebben ze hun eigen inhoud toegespitst op het tophonkbal en topsoftbal.

Meer beleving

De sites moeten met onder meer grotere foto’s en met video zorgen voor nog meer beleving bij de lezers. Door het gebruik van een aanzienlijk groter lettertype moet ook de leesbaarheid worden verhoogd. Het kleurgebruik sluit aan bij de huisstijl van de KNBSB. Aan de vernieuwingen en keuzes lag een afstudeeronderzoek ten grondslag vanuit de Opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam.

Voor mijzelf was de oprichting van Softbalsite.com een langgekoesterde wens. Maar met de lancering van de twee sites is vooral een belangrijke stap gezet voor de KNBSB om door te groeien naar een volwassen digitale platform om het tophonkbal en topsoftbal nog duidelijker online te kunnen profileren. Dat moet in 2017 verder vorm krijgen, waarbij er ambitieuze plannen liggen.

Vuurdoop

Honkbalsite.com en Softbalsite.com kregen direct een vuurdoop. De nationale teams kenden één van de meest succesvolle sportzomers met onder meer titels voor de Nederlandse honkballers tijdens de Honkbal Week Haarlem, het France International Baseball Tournament en het in Nederland zeer succesvol georganiseerde Europees kampioenschap. Bij de softbalsters werd het nationale U22-team Europees kampioen en behaalde Oranje een historische vierde plaats op het wereldkampioenschap. Maar ook op clubniveau werd het een succesvol seizoen met Europese titels voor de honkballers van L&D Amsterdam, de softballers van Quick Amersfoort en de softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem.

Het zorgde alleen in de maand juli al voor bijna 30.000 pageviews voor de splinternieuwe softbalportal. De vernieuwde Honkbalsite.com kon in de maand september zelfs rekenen op 150.000 pageviews.