Vijftien jaar

De Nederlandse honkbalsite bestaat vandaag 15 jaar. De site ging op 5 april 2000 voor het eerst live. Sindsdien is de site ontwikkeld tot één van de belangrijkste informatiebronnen voor honkbal in Nederland, Europa en zelfs ook andere delen van de wereld. Met als absolute piek de World Baseball Classic van 2013, toen de website in een maand tijd maar liefst 100.000 bezoekers had.

In 2000 was Jan-Dick Leurs nog de bondscoach van het Nederlands team en keerde Theo Reitsma terug als voorzitter van de KNBSB. Oranje bestond uit spelers als Johnny Balentina, Michael Crouwel en Robert Eenhoorn, toen nog korte stop bij Neptunus. Xanthos speelde nog in de hoofdklasse. Evert-Jan ‘t Hoen speelde in dat jaar nog als profhonkballer voor Anaheim Angels.

Sindsdien is er veel veranderd. Nederland werd vijf keer Europees kampioen en werd zelfs wereldkampioen in 2011. De honkbalsport in Nederland professionaliseerde onder leiding van Eenhoorn. Profhonkballers vanuit Curaçao en Aruba zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlands honkbal. Maar ook online veranderde er veel. Zoals de opkomst van digitale fotografie, de intrede van social media en het gebruik van nieuwe mobiele devices. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse honkbalsite nu ook via een groot aantal social mediakanalen bereikbaar is en daarmee zo nu en dan een bereik haalt van zo’n 100.000 personen.

In al die jaren is de Nederlandse honkbalsite nadrukkelijk aanwezig geweest in de Nederlandse honkbalwereld. Met eenvoudige en heldere teksten. Niet alleen geschikt voor de kenners, maar ook voor geïnteresseerden die niet bekend zijn met de soms niet alledaagse uitdrukkingen in het honkbal. Vijftien roerige jaren hebben in ieder geval een online archief opgeleverd, waar nog steeds door heel veel veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.